Nieuwsgierig naar hoe jij je kinderen vaardig en zelfstandig maakt?
Je herkent het vast…jij hebt haast en jouw kind(eren) zet(ten) alle treuzeltechnieken in die je maar kunt bedenken. Je struikelt over alle rondslingerende spullen. Aangekomen op school hoor je geïnteresseerd de leerkracht aan die vertelt dat jouw kind niet snel genoeg werkt en/of onhandig is in klastaken, het buitenspelen of vaak ongelukjes heeft in de gymles. En word jij ook gek van het eeuwige; “Dat kan ik niet” wat je kind roept? Jawel, dat kan jij wel…je moet alleen even de tijd nemen om het te leren. Laat er nu altijd te weinig tijd zijn…of is dat niet waar?
Hoe helpt Kinderoefentherapie Assen kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking (sensorische integratieproblemen). Kinderen die onhandig zijn of moeite hebben met motorische vaardigheden? Door ze de tijd te geven de dingen zelf te doen. Op hun eigen manier en op hun eigen wijze (vaak eigenwijs) Wij helpen en geven advies, maar de kinderen bij Kinderoefentherapie Assen doen het ZELF!
Hoe kom jij in kleine stapjes tot minder frustratie bij jezelf en meer zelfstandigheid en handigheid bij je kinderen. Ook jij kan jouw kinderen de dingen ZELF laten doen!
Okee, makkelijker gezegd dan gedaan en ja… het kost in eerste instantie investering en tijd. Toch worden jouw inspanningen beloond. Echt waar! Het levert jou en je kind(eren) veel op.
Laten we eens beginnen met de praktische dingen van de dag. Aankleden, uitkleden, broodje smeren, tas inpakken naar school, helpen met de huis en tuin klussen. Geef jouw kind eigen taken! Geef je kind het gevoel veel zelf te kunnen. Geef zelfvertrouwen!
Maar hoe dan?
Alle begin is moeilijk. Het vraagt om enig geduld en het vraagt om creativiteit. Jij denkt sneller te zijn door met alles te helpen. Met aan- en uitkleden, met afdrogen na het douchen, met de lunchpakketjes klaar maken voor school en door geen hulp te vragen bij de dagelijkse huishoudelijke klussen.
Niet waar…wanneer jouw kinderen dit zelf doen, houd jij tijd over en maak jij je kinderen zelfstandig. Win-win 🙂
Wanneer jouw kind oefent om sokken aan- en uit te trekken oefent het OOK hoe je dan je sok moet vasthouden en je handen daarin samenwerken. Het leert dat staande je broek aantrekken sneller gaat dan zittende op de grond en dat je daar evenwichtsvaardigheden voor nodig hebt. Dat tafeldekken een vast volgorde nodig heeft omdat het erg onhandig is eerst de borden op tafel te zetten en daarna pas het tafelkleed….
Handmotoriek, handsamenwerking, evenwicht, ordenen en plannen. Allemaal motorische vaardigheden die worden geoefend en jouw kind zelfstandig maken. Bovendien heb jij dan tijd voor de dingen die je zelf wilt doen of samen met je kind(eren) wilt doen. Jong geleerd is oud gedaan
Dit moet je natuurlijk niet gaan oefenen in het half uurtje voordat iedereen de deur uit gaat of wanneer je op tijd staat.
Wel vanaf een jaar of 2-3 stapsgewijs beginnen. Begin klein, met een eigen zelfstandig taakje. Laat eens zelf broodje smeren met een kindermes, laat ze zelf de sokken uittrekken (dat is makkelijker dan sokken aantrekken. Gaat dat goed dan stap je over op het aantrekken van sokken) Oh ja….Vermijdt geen veterschoenen en knoopbroeken, maar investeer tijd in hoe je met die dingen omgaat. Echt waar…je hebt er op termijn voordeel van.
Samen is niet alleen
Het is gezellig om samen dingen te doen. Smeer jij jouw brood, laat jouw kind zijn eigen broodje smeren. Kleed jij je aan en laat je zien in welke volgorde jij dat doet. Laat je kind hetzelfde doen. Ben jij aan het koken dan is een keukenhulp in de vorm van 2 extra handen niet gek. Zeggen ze niet altijd…goed voorbeeld doet volgen?
Ieder op zijn eigen wijze
Het is echt verschrikkelijk moeilijk om je kinderen te laten aanmodderen. Ik vind dat reuze lastig en jij waarschijnlijk ook. Alles in jou schreeuwt om de klus over te nemen. NIET DOEN! Bewaar je geduld, richt je op wat anders en laat ze stoeien. Geef duidelijke gestructureerde tips en doe het voor… MAAR NEEM GEEN TAKEN OVER….
Ze leren ervan, oefening baart kunst en herhaling maakt dat ze er steeds beter in worden. Na een succesvolle taak is iedereen blij en trots. Op naar de volgende klus…
Ook jij pakt het aan op je eigen wijze. Wat wil je? Wat kan je? Wat past bij jou? Alles tegelijkertijd uit handen geven is onbegonnen werk. Begin klein en bedenk wat jij het handigst vindt. Vraag jouw kind waarbij het wil helpen in huis en geef hem die taak (in veiligheid, vertrouwen en geborgenheid). Maak het leuk en doe het spelenderwijs. Wees creatief en doe samen jullie dingen.
Om je op weg te helpen hier een link naar een mooie opstart: https://nl.pinterest.com/pin/392516923775667283/
Vind je het moeilijk om dit stapsgewijs aan te pakken of weet je niet hoe te beginnen? Neem dan contact met op ons. We helpen je graag op weg! Contact & meer informatie